Политика

Ренета Инджова: Промените в Конституцията направиха служебното правителство ничие

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Промените в Конституцията се направиха за да няма политическа отговорност и никой да не я носи. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime служебният министър-председател на България в периода октомври 1994 - януари 1995 г. Ренета Инджова. Обстоятелството, че не е вече форма на президентско управление в рамките на тези около два месеца, означава, че то по същество е парламентарно. Никоя от политическите партии не желае да носи тази отговорност и открито заявиха, че няма да я носят, посочи още Инджова.

„В крайна сметка това е едно правителство – ничие, защото не се знае легитимно ли е. Представете си, че Конституционният съд реши, че тези поправки в Конституцията са антиконституционни и бъдат отменени. Това ще рече, че в Конституцията ще се отворят празни петна, които могат да бъдат запълнени единствено от нова законодателна уредба“, посочи още бившият служебен премиер.

По думите на Ренета Инджова едва ли ще има голяма промяна в конфигурацията на партиите, които ще влязат в следващия парламент.

Целия разговор вижте във видеото.