Европа

Два месеца преди лятото: Как Гърция се подготвя за пожароопасния сезон?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Гръцките пожарникари и служби за спешна помощ участваха в мащабно учение край Атина, което е част от многобройните подготовки за пожароопасния сезон, започващ през май. Тренировките се проведоха в манастир като сценарият включваше горски пожар, който заплашва да застигне духовници и група хора, присъстващи на кръщене. Службите за спешна помощ използваха оранжев и червен дим, за да симулират условията на пожар. Докато провеждаха операцията, спасителите използваха и дронове, с които наблюдаваха случващото се от високо. В края на март температурите в страната достигнаха 30 градуса по Целзий, а големите горски пожари вече избухват седмици по-рано от очакваното.

Заради климатичните промени, условията се промениха. Сега всичко в природата е сухо и е много лесно запалимо. Трябва да сме готови да се справим с това.

Лукия Кефалогиани, заместник-областен управител на столичния регион Северна Атика

За да се справи с кризата, Гърция ще използва над 2 млрд. евро за модернизиране на инвентара си от цистерни за вода. Парите ще бъдат използвани и за създаване на сензорна мрежа, управлявана от изкуствен интелект, която да открива дима в ранните етапи на пожара. Доставката на новото оборудване обаче ще започне едва през следващата година. Властите залагат на множество превантивни мерки, по-гъвкава администрация, по-добро междуведомствено сътрудничество, което да включва местните власти и военните. Сред тях са и много повече тренировъчни операции преди горещите летни месеци.

Учения като това днес са много полезни, защото всички агенции комуникират помежду си и работят заедно, за да се постигнат по-добри резултати в по-голям мащаб.

Христос Симякакис, заместник-началник на пожарната служба в региона

Миналото лято Гърция отново беше в центъра на пожароопасния сезон в Европа с най-тежката ситуация в историята на Европейския съюз. Огъня изпепели приблизително 1750 кв. км. Съобщава се и, че доставките за Гърция на седем нови противопожарни самолета, произведени в Канада, които са част от по-голяма поръчка на Европейския съюз, ще започнат през 2027 г.