Политика

БСП отказа да участва в консултациите при президента за служебното правителство

От Euronews България Euronews България

БСП няма да участва в консултациите при президента. Това заяви пред президентската институция  зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Той подчерта, че президентът Румен Радев е назначил "възможно най-партийно оцветения кандидат за министър-председател".

„Парламентарната група на БСП за България вчера получи покана от президентската администрация за участие в консултациите при президента по повод промените в Конституцията, във връзка с съставянето на служебен кабинет. Позицията на партията винаги е била против промените в Конституцията и съставянето на кабинет по този начин. Ние не приемаме тези поправки и този начин на съставяне на кабинет. Днес ние няма да участваме в консултацията“, заяви той.

„Президентът Радев назначи възможно най-партийно оцветения кандидат за министър-председател. Днес на срещата, доколкото разбираме, са поканени и бъдещите служебни министри, което напълно обезсмисля провеждането на такива консултации. Консултациите биха били нормални, ако тези срещи беше само между парламентарните групи, без присъствие на бъдещи служебни министри, без присъствие на бъдещия служебен министър-председател, да се поговори за това, кога трябва да бъдат проведени изборите“, каза Свиленски.

Той подчерта, че БСП не иска по никакъв начин да бъде обвързана със съставянето на този служебен кабинет.

„Ние считаме, че партиите нямат място и не трябва да вземат участие в съставянето на кабинета и в избора на служебен министър-председател“, каза Свиленски.

Впоследствие Радев коментира отсъствието на БСП по време на консултациите с думите, че „заявките за опозиционност не означават липсва на политическа отговорност и на правосъзнание, защото всяка една партия, особено парламентарно представените партии, трябва да имат отговорност, преди всичко, и уважение, към Конституцията на Република България.“