Цвят

Фестивалът Balkan Trafik представя разнообразната култура на малцинствата в Молдова

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Молдова - бивша съветска република, разположена между Украйна и Румъния. Територия на ръба на Европа с автономните проруски територии Приднестровие и Гагаузия. Когато Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г., руски уличен художник решава да пребоядиса стар изоставен съветски хотел в центъра на молдовската столица. Неговата цел е да изобрази фрагментацията на молдовското общество.

Тази страна е доста разделена и има много различни гледни точки. Някои са проевропейски, прорумънски, някой е за суверенитет и собствена идентичност, някой е проруски настроен. Тази стена и тази сграда са като социален диалог между различните групи, които се опитват да изразят себе си и своите идеи.

Димитрий Потапов, стенописен художник

В страната живеят и смесени култури, като тази на гагаузите, която представлява турско, православно и рускоезично малцинство. Групата "Прости звуци" е една от най-известните и следвани в Гагаузия. Фестивалът "Balkan Trafik!", който се провежда всяка година през април в Брюксел, събира всички тези групи, които са малко известни извън собствените си граници.

„Balkan Trafik! е и за международно признати звезди като Горан Брегович, Ману Чао и други, но също така е и начин да се хвърли светлина върху всички тези различия, независимо дали става дума за малцинства. В този случай говорим за Гагаузи, което е малцинство в Молдова и това е и смисълът на фестивала - да се открие един регион чрез неговата култура, неговите малцинства, неговото разнообразие“, казва директорът на фестивала Николас Виерс.

Групата свири за конкурсът Мис Гагаузия. Заедно с десетки други банди и изпълнители те ще бъдат и в Брюксел за "Balkan Trafik!" от 25 до 27 април.