Цвят

Цветя от различни видове цъфтят в ботаническата градина Кю в Лондон

От Euronews България Euronews България

В Кралската ботаническа градина Кю се провежда първият по рода си фестивал на цветята. Черешовите дървета са започнали да цъфтят по-рано - сигурен знак, че пролетта е тук. Магнолиите също показват красивите си гобленовидни цветове. Видът произхожда от Китай и Северна и Южна Америка, но те растат доста щастливо по алеите на Кю. Хелена Дав е една от градинарите. Развълнувана е от завръщането на пролетта.

Имаме цветя навсякъде. Сезонът може да започне още през февруари и да продължи до май, защото включва череши, сливи, ябълки и круши, но сега сме точно по средата. Красивите розови и бели цветове на ябълките наистина изглеждат невероятно.

Хелена Доув, градинар в ботаническата градина

Всяка година милиони хора посещават градините. Кю се надява да привлече още толкова желаещи да се разходят из градините с нов фестивал, посветен на сезонните цветни изложби. 

Това е първият фестивал, посветен на цъфтежа, който ще представи и музиката, композирана от Кралсия музикален колеж. Дърветата, върху които се фокусираме за този фестивал, са череши и магнолии, и всички те цъфтят по различно време. Точно както музиката, тя се разгръща в различни части на градините.

Митили Джеганатан, продуцент на програми за посетители, Kew Gardens

Тази седмица настъпи пролетното равноденствие. Има признаци, че цветята в Кю са цъфнали за повече от няколко дни. В някои части на градината венчелистчетата вече са покрили земята. Само една ранна пролет не може да бъде обяснена с изменението на климата, но тенденциите показват, че сезоните се променят в тази посока. 

Фестивалът "Sounds of Blossom" продължава до 14 април.