Цвят

Стотици милиони цветя пристигат в САЩ за Свети Валентин

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Наред с шоколада и виното - един от най-честите подаръци за днешния Свети Валентин са букетите с цветя. Докато достигнат до нас обаче, много от тях минават хиляди километри.

Според граничните власти в САЩ близо 90% от всички цветя за празника пристигат в Маями със стотици полети от различни локации, а общото им тегло е около 18 000 тона. След това - от втория по големина град във Флорида - поемат към пазари, супермаркети и цветарски магазини в Америка и Канада.

От авиокомпанията Avianca, която се занимава с превоз на товари, посочват, че част от розите и карамфилите пристигат от Богота, а хризантемите и хортензиите са от Меделин. Подготовката за празника започва в средата на януари.

Този сезон сме доставили близо 460 млн. цветя от Еквадор и Колумбия. Повечето от тях са рози. Така че, има 300 млн. рози от тези държави за Св. Валентин. Това е много - близо по едно цвете за всеки американец.

Диого Елиас, Avianca Cargo

На международното летище в Маями властите проверяват растенията, за да предотвратят преноса на болести и вредители.

Всяка година се обработват стотици милиони цветя. В периода до 8 януари са намерени и над 1000 вредителя. А след като вълнението около Св. Валентин отмине, следва друг голям празник, по време на който цветята също са на почит - Международният ден на жената.