Общество

Отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица на България

От Euronews България Euronews България

Столичната община отбелязва 145 години от обявяването на София за столица на България.

На 3 април - 22 март по стар стил - през 1879 година Учредителното събрание във Велико Търново избира за столица на Княжество България град София, предаде БНР. Предложението е на професор Марин Дринов - историк, учен и държавник.

Празникът ще бъде отбелязан с изложби, концерти, исторически маршрути и филмов фестивал.

Сградите на ул. „Московска“ №33 и ул. “Париж“ №1 отварят врати за посещения.

От 1 до 14 април в Галерия на открито в парка пред НДК (до кино "Кабана") е представена изложбата с илюстрациите към книгата "Моята София и други образи".

От 11.30 ч. в градина "Кристал" ще бъде открита изложба, посветена на един от символите на града, залегнал и в герба - планината Витоша. В 12.00 часа Софийският духов оркестър ще изнесе концерт.

С вход свободен столичани и гостите на града ще могат да разгледат експозициите в Софийската градска художествена галерия и филиалите й - галерия музей "Дечко Узунов" и галерия "Васка Емануилова".

Регионалният исторически музей - София също ще отвори безплатно врати за постоянната експозиция и временните изложби в сградата на площад "Бански" №1.

Безплатно ще могат да се разгледат и археологическите останки под бул. "Княгиня Мария Луиза" в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

Седемнайсет от станциите на Софийското метро ще бъдат огласени на 3 април от музиката на млади софийски музиканти.

Днес започва тридневен филмов фестивал в кино „Влайкова“, където ще се прожектират документални филми.