Свят

Външните министри от НАТО отбелязаха 75-ата годишнина на алианса

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министрите на външните работи на страните от НАТО отбелязаха 75-ата годишнина от създаването на алианса със знамена, торта и маршове, а генералният секретар напомни на Съединените щати, че те се нуждаят от съюзниците си повече от всякога, тъй като войната в Украйна навлиза в третата си година. 32-те държави членки на се споразумяха да започнат да планират по-голяма роля в координирането на военната помощ за Украйна, за да ѝ помогнат да се бори с Русия в най-големия конфликт в Европа след Втората световна война.

Имаме голямата привилегия да видим нашия учредителен договор за първи път при нас в централата на НАТО. Той е точно пред мен тук, можете да го разгледате след това. Никога досега един документ с толкова малко думи не е означавал толкова много за милиони хора. Той ни е донесъл сигурност и просперитет.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Министрите от НАТО се споразумяха да започнат да планират по-голяма роля на алианса в координирането на помощта за сигурността и обучението на Украйна. Според предложението на Столтенберг НАТО ще поеме работата, извършвана от ръководената от Вашингтон коалиция, известна като "Рамщайн". Това ще се случи отчасти за да се предпази от евентуално намаляване на подкрепата от страна на Съединените щати, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом. Министрите ще се срещнат и с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Той заяви, че ще настоява пред тях да предоставят повече системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Не искам да развалям партито, но основното ми послание днес ще бъде "Пейтриътс". Защото спасяването на живота на украинците, спасяването на украинската икономика и спасяването на украинските градове зависи от наличието на тези и други системи за противовъздушна отбрана в Украйна.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

На свой ред Русия заяви, че НАТО се е върнал към начина на мислене от времето на Студената война. Говорителката на Министерството на външните работи Мария Захарова каза пред репортери, че алианса няма място в "многополюсния свят", който Москва твърди, че се стреми да изгради, за да сложи „край на американското господство“.