Свят

75 години по-късно: НАТО отбелязва своето учредяване

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Преди 75 години, на 4 април 1949 г., е подписан Северноатлантическият договор. Това се превръща в най-големият военен съюз в света. Дванадесет държави се споразумяват да създадат отбранителен алианс, с цел да се противопоставят на Съветския съюз и на изискванията на развиващата се Студена война.

Има хора, които твърдят, че този договор е агресивен акт от страна на нациите, които ограждат Северния Атлантически океан. Това е абсолютно невярно. За нас войната не е неизбежна.

Хари Труман, президент на САЩ

Съветският съюз създава свой собствен военен алианс, наречен Варшавски договор. След разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век обаче повечето от членовете на Варшавския договор се присъединяват към НАТО. Сред тези страни е и България, която се става част от военния съюз преди 20 години през 2004г. Това става след дълги преговори. На 26 март 2003 г. на извънредно заседание на Северноатлантическия съвет в Брюксел постоянните представители на деветнадесетте страни – членки на НАТО подписват протоколите за присъединяване на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

Обществеността признава, че това е изключително ценна застраховка. Някои от проведените проучвания показват, че подкрепата за НАТО като институция е нараснала с около 60-70 %.

Иън Лесър, вицепрезидент на German Marshall Fund

Мисията на алианса е да възпира агресията и да осигурява мир в Европа. Сегашният мандат на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на път да изтече. Членовете на алианса не успяха да постигнат единодушен консенсус за избора на негов заместник. Сред възможните наследници са бившия министър-председател на Нидерландия Марк Рюте и румънският президент Клаус Йоханис.