Свят

След инцидента в Балтимор: Собствениците на кораба настояват за ограничаване на отговорността им

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Собствениците на товарния кораб, който се блъсна в мост в Балтимор миналата седмица ще подадат съдебна молба с която искат да ограничат правната си отговорност за смъртоносната катастрофа. Петицията на компаниите за ограничаване на отговорността е рутинна, но важна процедура за дела, които се водят съгласно морското право на Съединените Щати. Федералният съд в щата Мериленд решава кой е отговорен - и колко дължи - за тази скъпа катастрофа. Базираната в Сингапур Grace Ocean Private Ltd. е собственик на Dali - корабът, който загуби мощност преди да се блъсне в моста. Тяхната съвместна жалба цели да ограничи отговорността на дружествата до около 43,6 млн. долара. В нея се твърди, че самият плавателен съд е оценен на 90 млн. долара и е товар на стойност над 1 млн. долара. В оценката са приспаднати и два основни разхода: поне 28 млн. долара за ремонт и поне 19,5 млн. долара за спасяване.  

Отломките затвориха пристанището на Балтимор, което може да струва на икономиката на района милиони долари само от загубени трудови доходи през следващия месец. Експертите твърдят, че разходите за възстановяване могат да достигнат поне 400 млн. долара.  Размерът на сумата, която може да бъде присъдена на семействата на загиналите по искове за неправомерна смърт в случаите на морско право, зависи от няколко фактора. Включително колко пари вероятно е щяло да осигури лицето като финансова подкрепа на семейството си, ако не беше починало.

Надяваме се да успеем да подканим семействата на загиналите да се заемат с тези дела. Те не бива да бъдат забравяни.

Енрике Серна, съдебен адвокат

Осем души са работили по моста над река Патапско. Двама от тях бяха спасени. Телата на други двама бяха открити. Четирима обаче остават в неизвестност и се предполага, че са загинали. На свой ред Белия дом заяви, че мостът ще бъде възстановен, въпреки цената на щетите.