Свят

Шест са жертвите след срутването на мост в Балтимор (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Всички шестима работници, изчезнали след срутването на мост в Балтимор, се смятат за мъртви, а издирването им е преустановено до следващия ден. Главният инспектор на полицията на щата Мериленд заяви, че издирвателната и спасителната мисия преминава към търсене и възстановяване. Инцидента е станал след като плавателен съд с дължина 300 метра се е ударил в една от опорите на моста, в резултат на което съоръжението се е срутило за секунди. Шестимата души, които все още са в неизвестност, са били част от строителна бригада, която запълвала дупки по моста. Спасителите успешно са извадили двама души от водата. Единият човек е лекуван в болница и е изписан за няколко часа по-късно. 

Въз основа на продължителността на това издирване, на обширните усилия, които положихме, не вярваме, че ще намерим някое от тези лица все още живо.

Контраадмирал Шанън Гилриът, командир на Пети район на бреговата охрана, Брегова охрана на САЩ

Жителите на Мериленд се тревожат за икономическото въздействие от срутването. Според сенаторът от щата Мериленд Джони Рей Салинг загубата на този мост ще опустоши целия район, както и цялото Източно крайбрежие. Анализатори твърдят, че инцидента ще принуди корабите или техните товари да бъдат пренасочени, което може да доведе до закъснения в доставките. 

Основното нещо, което трябва да се направи в момента, е да се справим с този проблем. Той е основата на икономиката на щата, тъй като от изнасяме, всичко, което произвеждаме.

Джо Дизел, пенсиониран заварчик, жител на Балтимор

Министърът на транспорта Пийт Бутигиг, който говори на пресконференция в близост до обекта, заяви, че е твърде рано да се каже колко време ще отнеме разчистването на канала. Президентът Джо Байдън заяви, че планира да пътува до Балтимор и възнамерява федералното правителство да поеме всички разходи по възстановяването.