Свят

САЩ отпускат 60 млн. долара за възстановяване на срутилия се мост в Балтимор

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Администрацията на президента Джо Байдън одобри молба от щата Мериленд за отпускане на първоначални 60 милиона долара за разчистване на отломките от срутилия се мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор. Тази сума е за най-неотложните действия по премахването на всички останки от конструкцията, която падна във водите на река Патапско, след като товарен кораб се удари в носеща опора на моста.

От инженерна гледна точка предстоят изключително сложни операции по разчистване. Поисканата сума от Мериленд бе одобрена за рекордно кратък срок от Министерството на транспорта.

 

Сутринта подадохме молба за 60 милиона долара до администрацията на Байдън-Харис за първоначалните операции по мобилизация и разчистване на отломките от рухналата конструкция. Следобед нашата молба беше одобрена. Осъзнаваме, че работата ще отнеме месеци. Предстои ни много дълъг път. Подготвяме се за това. Вчера посетихме мястото и разгледахме останките отблизо. Разбрахме, че работата ще бъде много сложна и ще отнеме много време.

Уес Мур – губернатор на Мериленд

Мур направи уточнението, че 60-те милиона може да се окажат недостатъчни, тъй като оценката на щетите все още не е завършила.

По прогнози на компанията за анализ на икономическото планиране и ефекти ИМПЛАН цялостната цена на реконструкцията на мостовото съоръжение, която най-вероятно ще бъде платена от федералното правителство, ще възлезе на 600 млн. долара. Но е възможно разходите да нараснат и до 2 милиарда долара, смятат представители на федералното правителство.

Във вторник плаващият за Шри Ланка под сингапурски флаг контейнеровоз "Дали" загуби тяга и управление и се удари в една от носещите опори на моста.

Ударът причини рухването на съоръжението във водите на река Патапско. Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност, но се предполага, че и те са загубили живота си.

Инцидентът наложи затварянето на важни коридори за корабоплаване и на пристанище Балтимор, което е сред най-натоварените по източното крайбрежие на САЩ.