Добро Утро, Европа

Адвокат Ина Лулчева: Излиза, че организираната престъпност се е създала в годините на специализирания съд

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

“До 2012 година, когато започна да работи специализирания съд, не е поставян въпроса за огромен проблем с тежка организирана престъпност. Излиза, че правосъдието се е справяло. Сега се казва, че ако се закрие, ще стане хаос. Всъщност, тази тежка организирана престъпност се е създала в годините на съществуването на този съд.” Това каза в студиото на “Добро утро, Европа” адвокат Ина Лулчева относно закриването на специализираните съд и прокуратура. 

“Тази структура от самото начало беше неясно защо се създава, с оглед интересите на правосъдието. Тогава нямаше такава тежка организирана престъпност, която да предполага създаването на нарочна структура. Има едно журналистическо изследване, че в момента, в който е създаден този съд, е имало 250 дела, които са били за такъв тип престъпност. За 250 дела не се създава съд”, убедена е Лулчева 

В самото начало председателят на ВАС адвокат Доковска каза, че съдът се създава за делата, които властта на всяка цена иска да спечели. Вспоследствие се оказа, че той се създава и за делата, които властта иска на всяка цена и да не се образуват, припомни адвокатът. И вие всички сте свидетели на това, че огромният проблем се получава с отказите на прокуратурата да образува дела по скандални случаи - “осемте джуджета” е обиден за всеки човек, който има някйакво отношение към правораздаването, смята тя.  

Отказът да се разследват и разкриват престъпления, които се вършат в правосъдието, е абсолютно неприемлив. Защото това са най-ужасните престъпления на хората, на които е възложено да осъществяват правосъдие, категорина е Лулчева.

Този съд и тази прокуратура (основно прокуратурата) разследва този, който е посочен в момента за виновен, какъв е резултата никой не се интересува, а тези, които трябва да пазим, ги пазим, констатира юристът.  

Делата се разглеждат от окръжните съдилища. В малките населени места, с много зависимости, делата, които са от компетентност на специализирания съд, отиват в големите окръжни съдилища на България, в окръжните прокуратури. Аз съм водила разговори с прокурори, които работят в специализираната прокуратура, които много преди вчерашната дата бяха готови със списъците на делата си и готови да ги изпратят в окръжните прокуратури - там, доколкото знам, също има подготовка да ги приемат, споделя Лулчева. Тя е убедена, че ако се създаде някакъв хаос, той няма да бъде от законодателя, а от нежеланието на хората да изпълняват закона. 

Цялото интервю вижте във видеото.