Общество

Спецсъдът и спецпрокуратурата официално са в историята

От Euronews България Euronews България

След 12 години живот специализираните съдилища вече са в историята.

Десетки магистрати са преназначени, а делата им са преразпределени. 33-ма съдии, 66 прокурори и 33-ма следователи вече са на новите си работни места. Това не е голямо число на фона на около 5000 магистрати в България.

Делата за престъпления, които бяха от компетентността на спецсъда, ще се гледат от СГС и съответните окръжни съдилища. За СГС остават делата за престъпления от общ характер, извършени от депутати, магистрати и други лица с имунитет, министри, както и делата за престъпления срещу републиката.

"Очаквам много от делата да се провалят."

Ивайло Ангелов - бивш ръководител на Апелативна спецпрокуратура

Според прокурор Ангелов политиците са допуснали грешка със закриването на сектора и не са се вслушали в аргументите им. Отговорът беше - ние сме решили да ви закрием и ще ви закрием независимо на каква цена и последици, заяви Ангелов.

Според бившия вече ръководител на Апелативната спецпрокуратура, след закриването на тези институции криминогенната обстановка у нас ще се влоши.

 

"Моите опасения са, че в рамките на около година обстановката ще се влоши, съществуването на тези структури имаше превантивен ефект."

Ивайло Ангелов - бивш ръководител на Апелативна спецпрокуратура

Според адвокат Христо Ботев обаче първоначалната идея за създаването на структурата е била добра. После нещо се е объркало.

Изроди се с течение на времето, с част от персоналния състав, който постъпи там. Работеше като инквизиция на момента, имал съм клиент - Николай Банев,който е единственият, престоял 2,7 години в ареста за икономическо престъпление, смята Христо Ботев - адвокат.

За 12 години работа на спецсъда 15 души от подземния свят са с ефективни присъди, минали на три инстанции. 

Графата "Осъдени за корупжия по високите етажи на властта е почти празна, в нея присъства единствено името на Десислава Иванчева, бивш кмет на столичния район "Младост".

Признат за виновен на първа инстанция е и бившият министър Румен Овчаров.

Най-голямото дело на специализирания съд е делото "КТБ". То продължава вече седма година. 
Питаме адвоката на основния обвиняем Цветан Василев какво ще се промени след като делото се поеме от СГС.
По делото ли? Нищо, нищо няма да се промени. Освен, че остаряхме. Наблюдаващият прокурор вече е главен прокурор. Това беше най-важното. Натрупа се огромен обвинител акт, бяха посочени 400 свидетели, в момента разпитваме петият, обясни Христо Ботев - адвокат.

Прогнозата на прокурор Ангелов обаче е друга.

Очаквам много от делата да се променят, защото обема от материалите трябва да се извозват с камиона. Доказателствата са няколко стаи с документация. Законът които беше създаден по такъв начин че да блокира предаването на делата надявам се да е поради липсата на опит от страна на министерството и народните представители, а не умишлено, смята прокурор Ангелов.

Спецправосъдието беше закрито след третия опит на парламента. Главният прокурор Иван Гешев обжалва решението пред Конституционния съд, но неуспешно.