Политика

Гешев: Прокуратурата е последният страж на законността

Igeshev Official Главният прокурор Иван Гешев. Снимка: Прокуратура на РБ

Прокуратурата е последният страж на законността.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на следователите. Те избират свой представител за новия състав на Висшия съдебен съвет. 

 

"Всички заедно преживяхме законодателни експерименти, които наричаха реформи. Те целяха закриване на следствието. Резултатът от тези експерименти беше проблеми за правосъдието и гражданите. Тази щети бяха малки, защото цялата правосъдна система продължаваше да работи, въпреки изкуствените трудности", посочи главният прокурор. 
По думите му пред новия член на ВСС ще стои задачата за защитата и независимостта на всеки следовател, защото в момента е ясно, че интересите на всички прокурори и следователи съвпадат, а оттам и с интересите на хората за справедливост.

В Националния дворец на културата ще се провежда общо събрание, в което право на избор имат 435 души. 396 от тях са заявили електронно гласуване. За единственото място от квотата на следователите има три номинации. Това са Бойко Атанасов, Петко Петков, председател на Камарата на следователите, и Наталия Стаменова, следовател в Националната следствена служба. Тримата ще бъдат изслушани днес и ще представят своите концепции пред колегите си. Гласуването ще се състои следващата събота.