Политика

Стоил Цицелков: Избори 2 в 1 през юни са напълно реалистичен вариант

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Избори 2 в 1 през юни са напълно реалистичен и възможен вариант. Това няма да се случи само в България ако изберем този вариант, избори 2 в 1 ще има и в Румъния, частични и в Италия. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime  членът на Обществения съвет към ЦИК и представител на “Обединение за честни избори” Стоил Цицелков.

По думите му технически или друг проблем с такива избори няма, единствената спънка би могла да бъде административна.

Единственият начин да участваш в изборна администрация е да бъдеш излъчен от политическа партия – такава, която е влязла с над 4% на последните избори. Това до голяма степен ограничава хората, които могат да участват.

Колко би ни струвало ако изборите са отделно е един напълно незначителен въпрос, каза още Стоил Цицелков.

Хората, които избираме, решават какво ще се случи с милиарди, те взимат решение за много милиарди левове за различни енергийни проекти, за това на кого да дадем нашите реактори, как да изглеждат нашите улици, училища, нашето бъдеще се решава от тях. Аргументът да спестим 50 млн. не е сериозен.

„Ако изборите са 2 в 1 обаче, това ще вдигне активността на европейските избори, от които ние като избиратели не се вълнуваме много. Лошото обаче е, че отивайки мотивирани да гласуваме на парламентарни избори, ние ще бъдем настроени от политическите централи, които ще си хвърлят компромати и ще пропуснем голямата картина, от която България е част – тази война, която се развива толкова близо, както и случващото се около нас“, отбеляза още Стоил Цицелков.

Целия разговор вижте във видеото.