Общество

Избори „2 в 1“ са възможни, ако следващите мандати се върнат веднага, смята бивш председател на ЦИК

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

"Крайната дата, за да може да бъдат насрочени изборите, е 9 април, тъй като на 9 юни са изборите за Европейски парламент. Следователно, за да може да спазим този 60-дневен срок, който е необходим за провеждането и на двата вида избори, трябва най-късно на 9 април да бъде назначен служебен кабинет и да бъдат насрочени избори." Това каза в Праймтайм бившият председател на ЦИК Александър Андреев относно законовите процедури за провеждане на избори.

„Оттук нататък процедурата е да бъдат връчени вторият и третият проучвателен мандат. Във връзка с това стои въпросът дали ще може да се формира правителство. Ако това не се случи, следва да бъде назначено служебно правителство и да бъдат насрочени избори“, обясни Андреев.

„Тъй като това изисква време, единственият възможен вариант да имаме „избори 2 в 1“, от моя поглед би бил само ако проучвателните мандати бъдат върнати веднага. За да може да имаме времето, през което да се извърши цялата процедура по консултациите с парламентарно представените партии“, смята изборният експерт.

Съответно, един от тези възможни служебни министър-председатели да бъде определен и той да предложи служебен кабинет, който да проведе изборите, добави той.


Цялото интервю вижте във видеото.