Политика

Решено: Шефовете на БНБ, Сметната палата и Омбудсманът могат да заемат поста на премиер (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Народното събрание прие промените в Закона за БНБ. Те предвиждат управителя на БНБ и неговите заместници, председателя на Сметната палата и неговите заместници, Омбудсмана и неговия заместник да могат да заемат длъжността служебен министър-председател.

В периода, в който някой от тях заема тази длъжност, другите му правомощия се прекратяват временно. След избирането на редовен кабинет, служебният премиер ще може да продължат мандата си на предишната си длъжност.

Промените в Закона за БНБ бяха пирети след двучасови ожесточени дебати. "Против" промените се обявиха от "Възраждане", БСП за България" и ИТН.

По-рано тази сутрин законопроектът беше одобрен и от правната комисия в парламента.

Само за 15 минути заседание с 13 гласа "за", 3-ма "против" и 3-ма "въздържали се" те приеха в заключителни разпоредби на Закона за БНБ той да има право да прекъсва временно пълномощията си, докато заема позицията служебен министър-председател и да се върне на поста си след това.

През този период ще възлага изпълнението на правомощията си на своя заместник.

С измененията същите условия ще важат и за правомощията на управителя и подуправителите на БНБ, заместник-председателите на Сметната палата, омбудсмана и неговия заместник – това са лицата, които според промените в Конституцията могат да бъдат назначавани от президента за служебен премиер.

Против гласуваха от парламентарната група на "Възраждане", а представителите на ПП-ДБ Бойко Рашков, на ИТН Гроздан Караджов и на БСП Смиляна Нитова се въздържаха.

В този час започва извънредното заседание на НС. Единствена точка в него е приемане на вече одобрените от Правна комисия промени.