Цвят

20 години по-късно: Как една предполагаема шега се оказва технологична революция?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин винаги са обичали добрите шеги. Затова на 1 април 2004г. те решават да представят нещо, което никой не би повярвал, че е възможно. Това беше Gmail - безплатна имейл услуга, която разполага с 1 гигабайт памет на акаунт - число, което звучи смешно по днешните стандарти. По онова време обаче то е с 250 до 500 пъти по-голям капацитет от другите водещи услуги за уеб поща на Yahoo и Microsoft. Gmail също така е оборудван и с технологията за търсене на Google, така че потребителите бързо да намират някоя подробност от стар имейл, снимка или друга лична информация.

 

Мисля, че много хора днес приемат Gmail за даденост, а той е с около милиард и 800 милиона активни акаунта. Някои дори го приемат за даденост. Не трябва да забравяте, че тази поща беше въведена преди 20 години и по това време наистина нямаше добра услуга, която да получавате чрез уеб браузър.

Майкъл Лидтке, репортер на Associated Press

След като The Associated Press публикува материал за Gmail в късния следобед на Първи април 2004 г., читателите започват да се обаждат и да изпращат имейли за това как новинарската агенция е била измамена от шегаджиите на Google. Агенцията обаче знае, че Google не се шегува, защото един от нейните репортери е помолен да отиде в централата на компанията в Маунтин Вю, Калифорния, за да види нещо, което Google обещава, че ще си струва пътуването.

 

Те наистина искаха да подобрят електронната поща, защото бяха изключително разочаровани от състоянието на технологията и за това имаше основателна причина. Тя беше тромава, бавна за използване, с ограничен капацитет за съхранение. Потребителите трябваше да прекарват голяма част от деня си в изтриване на входящата си поща, за да я поддържат жива. Google също така е видял и възможността да продава рекламни слотове.

Майкъл Лидтке, технологичен репортер на Associated Press

Въпреки че веднага предизвиква шум, Gmail първоначално е имал ограничен обхват, просто защото Google не е разполагал с достатъчно изчислителен капацитет за толкова голяма аудитория. Този недостиг обаче създава атмосфера на изключителност около Gmail, която предизвика трескаво търсене на покани за регистрация. В един момент този тип начини за откриване на акаунт в Gmail се продават за 250 долара на брой в eBay.