Общество

Абатство Сан Бенедето: Царство на тишина и общуване с природата и Бог

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В търсене на спокойствие и себенамиране. Това е причината, която тласка монаси и отшелници да посещават абатството Сан Бенедето в планината Субазио. Реставриран няколко пъти след силното земетресение, разтърсило централна Италия през 1997 г, днес комплексът се управлява от бенедиктински монахини. Те са поверили грижите за него на единствения му обитател.

Мислих за това известно време, защото работата не беше първият ми избор, но желанието ме тласна да дойда тук. Това желание трябва да тласне всеки, който иска да прекара няколко дни с мен.

Алберто Сиско – пазач на абатството

Желанието за спокойствие и съзерцание движи всеки човек, вярващ или не, който изпитва нужда да се изолира и да прекара няколко дни в абатството в компанията на неговия пазител.

Място като това не трябва да се приема за даденост. Трябва да се пази. Тишината, която цари тук, трябва да се поддържа. През последните дни получих много запитвания от хора, които искат да опитат това

Алберто Сиско – пазач на абатството

Живот в мир и тишина. Алберто го е превърнал в начин на живот. За други е възможност да избягат за няколко дни от хаоса и шума на ежедневието и може би да преоткрият себе си.

Алберто живее в абатството от средата на март с двама космати любимци – Бирба и Спот, които заедно с него въвеждат посетителите в духа на мястото.

„Смятам, че е от съществено значение да приветстваме тези, които искат да дойдат и видят това място, тази необикновена архитектура, но също и тези, които искат да дойдат и да се насладят на тишината“, казва Сиско.

Тишината и щастието на обикновените жестове.

 

Лука Паламара – Euronews, Италия