Политика

Политолози: С избора на Главчев за служебен премиер ГЕРБ получава предимство в кампанията

От Euronews България Euronews България

ГЕРБ ще има предимство в предизборната кампания, защото посоченият от президента за служебен премиер Димитър Главчев е избран на поста председател на Сметната палата именно от партията на Бойко Борисов.

Това коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ политолозите проф. Антоний Тодоров и Георги Киряков.

„Беше лесен избор, от гледна точка на това, че списъкът с имена на потенциални служебни премиери не е голям. У този списък с имена голяма част от тях са определяни от водещата тогава политическа сила, включително и Главчев“, коментира Георги Киряков.

По неговите думи това означава, че няма значение толкова името, колкото партията, която е определила съответния човек.

Няма да има равноотдалеченост в предизборната кампанията и по време на изборите, а по-скоро ще има предимство и това е почти сигурно за една от партиите.

Георги Киряков, политолог

„Почти съм убеден, че ще се тласкат нещата в тази посока партия ГЕРБ да извлече максимално предимство“, допълни Киряков.

Според него президентът е нямал друг избор, а коментарът на Борисов, че не иска Росен Желязков или Димитър Главчев да заемат поста служебен министър, ще послужи на лидера на ГЕРБ като оправдание да не поема отговорност за действията на служебното правителство.

Политическият театърът донякъде продължава със заявления, които нямат никакви последствия“, коментира проф. Антоний Тодоров.

Много конституционалисти посочиха особеностите на новата процедура и рисковете, които тя крие. Ами ако Главчев не беше приел?

проф. Антоний Тодоров, политолог

„Конституционните промени, които се правят набързо и за да решат някакъв конкретен конфликт между настоящия парламент и някакво правителство, винаги са лоши“, подчерта проф. Тодоров.

По неговите думи т.нар. „сглобка“ е била основана на твърде голям компромис и в такива случаи не може участниците в нея да обещават твърде дълбока реформа.

Според политолога най-сериозни електорални щети на предстоящите избори ще претърпи ПП-ДБ.

 

Целия разговор вижте във видеото.