Свят

Русия нямало да напада държави от НАТО, но ще сваля изтребители F-16

От Euronews България Euronews България

„Русия няма намерение да атакува нито една страна от НАТО и няма да нападне Полша, балтийските държави или Чешката република, но ако Западът достави изтребители F-16 на Украйна, те ще бъдат свалени от руските сили“. Това заяви руският президент Владимир Путин.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Кремъл със Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам.

В реч пред пилоти от руските военновъздушни сили Путин заяви, че воденият от САЩ военен алианс се е разширил на изток към Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но че Москва не планира да атакува държава от НАТО, съобщи БГНЕС.

"Идеята, че ще нападнем някоя друга държава - Полша, балтийските държави и чехите също се плашат - е пълна глупост. Това са просто глупости", добави руският държавен глава.

Кремъл, който обвинява САЩ, че се борят срещу Москва, като подкрепят Украйна с пари, оръжия и разузнаване, твърди, че отношенията с Вашингтон вероятно никога не са били по-лоши.

"Ако те доставят F-16, а те говорят за това и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуацията на бойното поле. И ние ще унищожим самолетите така, както унищожаваме... танкове, бронирани машини и друга техника, включително многоцелеви ракетни установки", каза Путин.

Той заяви, че F-16 може да носи и ядрени оръжия.

"Разбира се, ако те се използват от летища в трети страни, те стават легитимни цели за нас, където и да се намират", продължи руският лидер.

Забележките му последваха коментарите на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че самолетите трябва да пристигнат в Украйна през следващите месеци.

Украйна, която вече повече от две години води пълномащабна война срещу Русия, от много месеци търси F-16.

Белгия, Дания, Норвегия и Нидерландия са сред страните, които са обещали да дарят F-16. Коалиция от държави обеща да помогне за обучението на украинските пилоти за използването им.