Свят

Украйна съобщи, че е потопила една трета от всички руски военни кораби в Черно море

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е бил ранен след руско нападение с дрон по град Изюм в Харковска област. Силите на страната съобщиха, че са свалили 10 от 13 ирански дрона “Шахед”. На свой ред военноморските сили на Украйна заявиха, че са потопили или обезвредили една трета от всички руски военни кораби в Черно море за малко повече от две години война. Дмитрий Плетенук от военноморските сили допълни, че последният нощен удар е бил нанесен по руския десантен кораб "Костянтин Олшански".

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски замени секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Алексей Данилов с ръководителя на Службата за външно разузнаване Олександър Литвиненко. Данилов беше секретар на съвета от октомври 2019 г. Зеленски заяви, че Данилов е прехвърлен на нови задължения, като подробностите ще бъдат оповестени по-късно.

Благодарен съм на Олексий Данилов за службата му като секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Сега той ще работи в ново направление. Назначих Олександър Литвиненко за новия секретар. Той ще приложи опита си като ръководител на Службата за външно разузнаване на Украйна към настоящите задачи на Съвета. Укрепването на Украйна и обновяването на държавната ни система във всички области ще продължи.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно Украйна продължава да нанася нови въздушни нападения срещу Белгород. Областният управител Вячеслав Гладков съобщи за нанесени щети и заяви, че противовъздушната отбрана е поразила 18 въздушни цели. От друга страна стана ясно, че НАТО обмисля да сваля руски ракети, които се отклоняват твърде близо до границите му. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Полша Анджей Шейна в интервю за местна медия. Въоръжените сили на страната заявиха, че в неделя сутринта Русия е нарушила полското въздушно пространство с крилата ракета, изстреляна по цели в Западна Украйна.