Свят

Какви са предизвикателствата пред жените фермери в Сенегал?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Сенегал, както и в цяла Западна Африка, жените нямат право да притежават земя. Очаква се, че след като се омъжат, те ще напуснат дома си. Мариама Сонко и група жени успяват да убедят земевладелец да им наеме малък парцел земя в замяна на част от реколтата. Те засаждат плодни дръвчета и започват пазарна градина. Пет години по-късно, когато дърветата били пълни с папая и грейпфрут, собственикът ги изгонил.

Днес Сонко е президент на неправителствената организация ‘Ние сме решението’, която подпомага жени в Западна Африка. Тя се занимава с обучението на жени фермери, които традиционно нямат достъп до образование, разяснява правата им и финансира ръководени от жени селскостопански проекти.

Не можем да подпомогнем на всяка жена индивидуално, но можем да ги съберем тук. Имаме три цели: Първата е да разпространим знанията на земеделските стопани. Втората е повлияем на управляващите спрямо техните решения за селското стопанство. Третата цел е да популяризираме семейното земеделие.

Мариама Сонко, президент на неправителствената организация ''Ние сме решението''

Сега центърът за обучение получава подкрепа от други малки организации. В рамките на една седмица Сонко и екипът ѝ са обучили над 100 жени от Сенегал, Гвинея-Бисау и Гамбия.

Според африкански традиции, жените не притежават земи. Това означава, че те не могат да инвестират пълноценно. От години организираме сдружения на жени, които успяват да наемат земя.

Мариама Сонко, президент на неправителствената организация ''Ние сме решението''

Налице е друго предизвикателство, която засяга всички общности: изменението на климата. Според експерти, температурите в Сенегал се повишават с 50 % по-бързо от средното за света, а валежите могат да намалеят с 38 % през следващите десетилетия. Някои земеделски стопани дори са изоставили поминъка си.

Сега Сонко се опитва да създаде седем нови центъра за обучение в южната част на Сенегал. Тя твърди, че най-голямата борба ще е да убеди човечеството, че жените имат значение.