Свят

Уганда е дом на най-големия бежански лагер в Африка

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В Уганда се намира един от най-големите бежански лагери в Африка, който е дом на близо 1,6 млн. души. Повечето хора пристигат от съседните Южен Судан и Демократична република Конго на фона на насилието и сблъсъците в двете държави. 81% от бежанците са жени и деца.

В едно от селищата в Югозападна Уганда, където живеят около 185 хил. души, всяка седмица пристигат нови хора.

Страната приема бежанци, тъй като се възползва от хуманитарна помощ от международните си партньори, които финансират училища и болници. Съоръженията се използват и от пристигащите, и от местните.

Независимо дали става дума за хора от Конго, Судан или Южен Судан - получават статут на бежанци и не преминават през целия процес на регистрация.

Клер Агаба, Норвежки съвет за бежанците

Освен това бежанците имат право на обработваема земя, от която да изкарва прехраната си. Получават и около 4 кг боб и ориз всеки месец, което обаче често се оказва недостатъчно. Острото недохранване силно засяга имунната система на децата. Бедността принуждава някои напускат и училище.

При всички операции има недостатъчно финансиране. Парите отиват при по-острите кризи. Тъй като Уганда е по-стабилизирана страна, хуманитарната помощ може би страда малко повече, но вярваме, че ще успеем да поддържаме нивото на подкрепа.

Бруно Ротивал, ръководител на хуманитарната мисия на ЕС в Уганда

Правителството на Уганда иска повече средства от международните партньори, за да поддържа политиката си за бежанците. 225 хил. души са пристигнали само през последните две години, а високата раждаемост в селищата на бежанците повишава рисковете.

Винченцо Дженовезе, Euronews