Общество

Председателят на агенцията за бежанците: По-малко от 50% от мигрантските центрове са запълнени

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

44 процента общо са запълнени 6-те мигрантски центрове у нас, като 1557 лица са настанени в тях. Тоест причината да се случват инциденти в тях не е, защото живеят много бежанци там. Това заяви в ефира на предаването PrimeTime председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.  

 

На битова основа е инцидентът, който възниква между млади хора, в приемателния ни център в "Овча купел". От началото на годината подобни инциденти са единични. Една от причините за тях е неясна съдба на хората. От 2011 г. ситуацията в Сирия е сериозна. Това са хора, избягали от война.

Мариана Тошева

Тошева настоя "да не се прекспонира, да се правят големи обобщения за мигрантите и бежанците" у нас, тъй като само се нагнетява ненужно напрежение.  

По думите й бежанските центрове се пазят от невъоръжена охрана, която е частна. "При случай на инцидент се търси адекватно съдействие от силите на МВР. Непрекъснато сме в контакт с районните поделения на МВР", обясни тя. 

 

Повечето от тези хора са били принудени да напуснат страните си, затова се води процедура по международна закрила. Центровете са от отворен тип и имат съответния режим - летен и зимен график.  

Мариана Тошева

По думите й в България от Западна Европа са върнати досега 190 чужденци, а от Австрия 77 души. 

По отношение на украинските бежанци Мариана Тошева съобщи, че 54 124 украински граждани са с временна закрила, като те живеят предимно във Варна, Бургас, Пловдив и София. "Лицата с временна закрила на територията на ЕС имат правото да се придвижват от една страна в друга, тоест мобилността е факт. Всяка седмица следим нови регистрации - може би на седмица 20-ина граждани на Украйна са регистрирани", посочи тя.