Цвят

Ценно откритие: Редки камелии са върнати към живот

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В имение близо до Ротерхам, Великобритания, любителите на цветя могат да открият някои от най-старите и най-редки видове камелии в света. Рядкостта на цветята е осъзната от учените едва след като започва реставрацията в имението на стойност 5 милиона паунда.

Къщата беше в много окаяно състояние и в един момент беше включена в регистъра на застрашените сгради. След това стопаните започват да работят с Международното дружество на камелиите в Чисуик. Знаехме, че камелиите са стари, но едва благодарение на тяхната работа и препоръките им разбрахме колко важни са те.

Дейвид Алот, историк, Уентуърт Уудхаус

Камелиите се появяват за първи път в Обединеното кралство в началото на 18 век, внесени от богати семейства от Китай, като стават любимо растение на младите дами в страната.

Стойността на едно единствено растение се е равнявала на заплатата на една прислужница за цяла година.

Сара Маклеод, изпълнителен директор на имението

Експерти по цветя казват, че откритието на редките камелии е било приятна изненада. Wentworth Woodhouse е отворен за посетители, а наскоро обновената къща с камелии е превърната в чайна, която ще бъде открита през април. Други части на сградата също са в процес на обновяване като част от проект за възстановяване на величествения дворец.