Политика

ПП-ДБ получи втория мандат и го върна веднага неизпълнен (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, те от своя страна върнаха веднага папката празна.

„Връщам мандата неизпълнен“, каза акад. Николай Денков, допълвайки, че не е налице нужната подкрепа за продължаване на реформите.

Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултат от тяхното желание. Четири пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим“, каза премиерът в оставка, цитиран от БГНЕС.

„Постна пица или европейски път за България, в който доходите се увеличават“, добави Денков.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че първият мандат се е провалил, защото ГЕРБ-СДС не са си спазили уговорката.

„Ние предлагаме акад. Денков за премиер с втория мандат. Ние дадохме втора възможност да поправят грешката си от ГЕРБ-СДС, за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната“, каза още той.


Радев нападна „Промяната“ заради промените в Конституцията

„Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента“, заяви Радев, визирайки конституционните промени, инициирани от ПП-ДБ.

„Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Тя беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката? Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте“, обърна се Радев към ПП-ДБ.

„Имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване? Ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте, че рязко нараства възможността да получите политически служебен кабинет“, предупреди държавния глава и добави, че той най-вероятно няма да е в полза на ПП-ДБ.

Петков пък подчерта, че ПП-ДБ няма да участва в преговори за трети мандат и призова парламентарните избори да бъдат 2 в 1 заедно с европейските, като помоли президентът да положи всички възможни усилия, за да може да се спестят 100 млн. лв. на българските данъкоплатци.

Късно е за такава молба изборите да бъдат 2 в 1, призовах да не се предприемат промени в Конституцията. Ще направя всичко възможно процесът по избори на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президента да бъдат силно ограничени, не само по избора и състава, но и на контрола на служебния кабинет, но и в управлението на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори. Но така както сте го описали, така ще изпълнявам. Съчувствам ви, но направихте всичко възможно тази институция да не може да овладее процесите, както досега“, отговори Радев.

„Старата конституция ни докара до там да имаме всякакви приказни герои – елфи, джуджета и т.н. Тези промени в конституцията трябваше да се извършат“, каза с по-висок тон Кирил Петков.

Радев репликира, че не иска „да навлиза в горски приказки“ и че е сезирал Конституционния съд осъзнато, че направените промени ще доведат до кризи, едната от които вече чука на вратата.


Денков не вижда причини за конституционна криза

Не виждам никаква причина за конституционна криза. Има ясни разпоредби, очакваме да се изпълнят. Отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза е доста несериозно. В другите държави няма такава криза.“

Това каза Николай Денков на излизане от президентството, в отговор на журналистически въпрос как ще коментира предупрежденията на президента за опасност от възникването на конституционна криза.

„Предстои трети мандат, Радев ще реши на кого да го даде, като се върне третият мандат, след това ще се изпълняват новите разпоредби на конституцията“, посочи Денков.

Не ви ли притеснява, че в институции, които трябва да са партийно независими, има партийно зависими лица?“, попита Денков, визирайки думите на Радев, че зам.–омбудсманът Елена Чернева, която днес подаде оставка от поста, е била единствената отдалечена от всички политически партии фигура.

„Опитахме се да наложим като реформи да не стигаме до ситуация, в която уж независимите регулатори се оказват оцветени политически“, подчерта Денков.

„Не е въпросът дали има или няма виновни, въпросът е да си извървим конституционните стъпки за избори. Най-добре е изборите да са 2 в 1 с европейските“, подчерта Денков. „Каквото правителство назначи президентът, при него ще работим“, коментира още премиерът в оставка.

„Съдът е възстановил лабораторията на „Капитан Андреево“, ето това е новата власт“, подчерта съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов.

 


Борисов отрича да има вина за краха на преговорите

“След изборите хората да определят кой трябва да управлява. Не мога да си изкривя душата и да кажа нещо лошо за Христо Иванов, ген. Атанасов, Асен Василев и Кирил Петков, с които девет месеца сме защитавали едни и същи политики, министри”, заяви по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

"В единия случай казват Бойко помогни ни, после виновен е за всичко", оплака се Борисов.

Той припомни преговорния процес с ПП-ДБ и проявените компромиси от страна на ГЕРБ относно министерствата на енергетиката, финансите, отбраната. “Направихме достатъчно компромиси”, добави Борисов.

Борисов посочи още, че ДПС не е участвало в нито един момент в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. По отношение на съдебната реформа ГЕРБ е подкрепила всичко, предложено от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

 


ПП-ДБ, ИТН и БСП искат избори 2 в 1, от „Възраждане“ пък са готови с кабинет

Според досегашните партньори на Борисов в управлението, най-добре е изборите да са 2 в 1 през юни – европейски и парламентарни. 

По думите на ген. Атанас Атанасов така ще бъдат спестени 100 млн. лв, които могат да бъдат за социални нужди на страната.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че промяната трябва  да започва сега, защото ако отново управляват ГЕРБ-СДС и ДПС, ще има повторение на казуси като този с Мартин Божанов – „Нотариуса“ и Осемте джуджета.

"Няма да бавим мандата, казвали сме още в 47-ото Народно събрание, че сме готови да вземем мандата и сме готови със състав на правителство", коментира председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Ако президентът връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП, социалистите ще го върнат веднага. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на партията Корнелия Нинова няколко часа преди връчването на втория проучвателен мандат на ПП-ДБ. Нинова се обяви за избори две в едно – парламентарни и европейски.

"Ние смятаме, че трябва да се отиде на избори веднага. Не знам защо постоянно се предъвква тази тема, че ако третият мандат дойде при нас може да се случи нищо по-различно." Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Партиите, които не са държат на думата, се казват ПП-ДБ. Те са тези, включително и ГЕРБ, които казват едно, след 8 часа друго, след това пак първото, третото, четвъртото. Днес разбрах, че Кирил Петков е казал, че може би ще върнат неизпълнен мандата. Това и станало сутринта, до 15 ч. може да го осени нещо друго", каза Йорданов.

Според него е по-добре изборите да са 2 в 1, защото чисто организационно и финансово ще бъде по-добре.

 

Политическата криза коментираха в студиото на Euronews Bulgaria анализаторът Марин Лесенски и социологът Юлий Павлов. Какво прогнозираха те – вижте във видеото: