Европа

Белгийските фермери отново обсадиха центъра на Брюксел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Десетки фермери пристигнаха с тракторите си в центъра на Брюксел, за да напомнят за своите искания на земеделските министри от ЕС.

В последните седмици протестното движение на земеделци от цяла Европа се разрасна, като гневът им основно е насочен срещу голямата бюрокрация при изпълнението на екологичните стандарти и евтиния внос на стоки от трети страни, включително Украйна.

Трябва да се справим с много административни отговорности, с много ограничения, свързани с климата. Не сме против да даваме всичко от себе си за околната среда, но селското стопанство трябва да бъде приоритет.

Йолин Тарже – фермер от Белгия

Министрите на земеделието и храните обсъждат последните предложения на Европейската комисия.

Разговорите обхващат и темата за вноса от Украйна, но не се очакват нови решения.

По-рано този месец изпълнителният орган на ЕС предложи допълнително разхлабване на правилата, наложени на селскостопанския сектор.

Съгласно предложенията условията за преход на земеделието към по-щадящо околната среда бяха смекчени в области като сеитба, защита на почвената покривка и методи за обработка на почвата.

Дребните фермери ще бъдат освободени от някои проверки и санкции.

За трети път тази година белгийските фермери влизат в Брюксел за протести, а още такива са планирани преди изборите за Европейски парламент през юни.