Политика

„Този парламент е изчерпан“: ДПС се обяви за предсрочни избори

От Euronews България Euronews България
Delyan Peevski DPS BGNES Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

По-малко от два часа, след като вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел обяви, че утре ще внесе в Народното събрание молба за оттегляне на кандидатурата си за министър-председател, от ДПС заявиха, че без ГЕРБ-СДС няма как да има правителство в този парламент и че са необходими „бързи предсрочни избори“.

„ДПС подкрепи до последно усилията да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС в рамките на това Народно събрание, в името на стабилността и сигурността на хората и страната. Участвахме в разговорите по споразумението там, където трябваше да бъдат договорени принципите за решенията, които се вземат с квалифицирано мнозинство. Текстовете бяха изработени съвместно от мен и Кирил Петков и получиха пълно съгласие от страна на ГЕРБ-СДС. Днес научихме от изявлението на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че независимо от многото отстъпки в преговорите с ППДБ, те са продължили с условията и претенциите, които са несъразмерни на тежестта им в парламента“, казва съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

„За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които България да има евроатлантическо мнозинство и правителство“, посочват от Движението.

„Благодаря на колегите, с които за тези 9 месеца успяхме да направим най-важното - да върнем властта в парламента, да направим промените в Конституцията, да утвърдим евроатлантическата позиция на България и да се включим активно в помощта за Украйна. Тези политики трябва да продължат и в следващия парламент, за да се довършат започнатите реформи на съдебната система и борбата с корупцията. И най-важното, да се сформира стабилно, ценностно евроатлантическо мнозинство, което ще работи за хората и европейска България“, завършва Пеевски.

Затова ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно „Възраждане“ биха били абсолютно безпринципни.

Делян Пеевски, съпредседател на ДПС

ДПС ще върне третия мандат, ако го получи от президента Румен Радев, защото партията „не приема да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски сили като „Възраждане“, с които били идеологически и морално несъвместими.