Политика

Габриел оттегля кандидатурата си за премиер, ГЕРБ няма да влиза в преговори за втория мандат

От Euronews България Euronews България

На извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел обяви, че утре ще внесе в Народното събрание молба за оттегляне на кандидатурата си за министър-председател.

Това означава провал на първия мандат за съставяне на правителство.

„В последните девет месеца всички видяхме, че важни за България реформи се случват с ГЕРБ. Показахме, че можем да отстъпим пред националния интерес“, заяви Габриел.

Отново в името на това да бъде направено това България да има правителство, имаше разговори и в последните 3 дни. В тях ГЕРБ направи жест, и отстъпи. Вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме „не“ на постоянните нови условия, „не“ на нови и нови условия.

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи

„Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа от среща и искането ни за споделена отговорност“, посочи Габриел.

ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, заяви тя.

По нейните думи причината за провала на последния рунд преговори през изминалите три дни е било искане на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за смени в Министерството на вътрешните работи.

В момента, в който ние дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерството на отбраната и Министерството на енергетиката, беше поискана смяна и в друго министерство – Министерството на вътрешните работи.

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи

Габриел посочи, че с ПП-ДБ не са имали различия по отношение на споразумението, освен за службите и частта, свързана със следствената тайна.

„Двата въпроса, които бяха останали за изясняване, са дата за службите и частта, свързана със следствената тайна“, отговори Габриел на въпрос относно споразумението.

„Искам да изразя съжаление от създалата се ситуация, в която е видно, че има солидна основа. Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече смирение и прозрачност за повече отговорност“, каза още вицепремиерът в оставка.

Тя благодари на колегите министри, с които не са си казали лоша дума и увери, че ще изпълнява ангажиментите си като министър на външните работи до последния ден на кабинета.

 

Габриел коментира, че все още не е получавала извинение за думите на Асен Василев, че е „красивото лице на мафията“.

„Нееднократно казах, че очаквам извинение не в лично качество, а заради онези жени и майки, които се реализират на високо професионално ниво. И до днес не съм получила такова извинение“, обясни вицепремиерът в оставка.

По думите на Деница Сачева „сглобката“ е била взривена от липсата на принципи.

Теменужка Петкова от своя страна заяви, че всичко е свършило заради борбата на ПП-ДБ за власт и за постове. „Стоим твърдо зад Мария Габриел. ПГ на ГЕРБ счита, че този политически рекет е крайно време на бъде преустановен“, подчерта тя.

С всички усилия успяхме да изготвим добро споразумение, което да послужи за основа при едни евентуални бъдещи преговори след избори. Не бяха напразни, обаче, изречените по наш адрес обидни епитети – те много ясно показаха, че всъщност не успяхме да надскочим фразата „некоалиция“, „непартьнори“ и „неприятели“. Много ясно отразяват и какво всъщност е мнението на преговарящия екип (на ПП-ДБ – бел. ред.) към нас, и че с това недоверие, което беше демонстрирано, не можахме да спечелим доверието, нито на българските граждани, нито на международните ни партньори. Благодарим на Мария Габриел, която положи всички усилия и ползва всичките си контакти, и не спря да работи дори по време на преговорите“, каза Рая Назарян.