Политика

ПП-ДБ очакват от ГЕРБ план за излизане от кризата, те пък настояват за извинение

От Euronews България Euronews България

Три дни след връчването на първия мандат за съставяне на правителство и два дни след като кандидатът за министър-председател и настоящ вицепремиер в оставка Мария Габриел върна на президента пълна папка с имена на министри, партиите в управлението, станало известно в публичното пространство като „сглобка“, продължават да си прехвърлят отговорността за провала на преговорите помежду им.

В ранния следобед ръководството на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ излезе с официална позиция за бъдещето на преговорите с ГЕРБ-СДС. Коалицията настоява преговорите за правителство да продължат, но очакват ГЕРБ да ги потърсят с конкретен план за излизане от кризата.

„Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте“, призоваха от коалицията.

 

ГЕРБ: Няма разговори без извинение

Отговорът на ГЕРБ не закъсня – разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет.

Партията на Бойко Борисов застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпва от номинацията ѝ за министър-председател.

„Уважаеми колеги от ПП/ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента. Вие сте на ход“, се казва в позицията на ГЕРБ.

 

Денков вече няма доверие на Габриел – поддала се на натиск

ГЕРБ прекъснаха преговорите, те трябва да се обадят и да кажат как да продължим. Най-големият проблем, който имаме днес, е, че доверието, което съм изразявал към Габриел, беше счупено. Трябва да намерим начин отново да влезем в режим, в който това крехко доверие, което бяхме изградили, да се стъпи на него и да се продължи нататък“, каза пък от Брюксел премиерът в оставка акад. Николай Денков.

По неговите думи Асен Василев е най-добрият финансов министър, с когото е работил. Денков отрече в рамките на преговорите да е било обсъждано името на военния министър Тодор Тагарев и призова да се използват всички възможности за преговори.

„И за първият мандат пише, че мандатът трябва да се разглежда като национален, така трябва да се разглежда. Винаги съм казвал, че ще работя да се реализира първият мандат, ако не стане, ще работя да се реализира вторият, но и в двата случая са национални мандати. Мисля, че Габриел се е била поддала на тежък натиск от други хора и това е голям проблем“, смята Денков.

„Поканата за преговори трябва да дойде от мандатоносителя, добави той. Някой се опитваше да взриви преговорите, е, успя“, каза още той.

Драмата днес е да се стабилизира политическата ситуация, да влезем отново в процес на преговори. Колкото до обидите нека да напомня, че аз бях персонално обиждан многократно от Делян Пеевски, Делян Добрев, и Борисов скоро се включи, но не сте ме чули да искам извинения, защото в политиката няма място за игрички, ние не сме в детската градина.

акад. Николай Денков, министър-председател в оставка

„Трябва да намерим решение. Фокусът трябва да е, че имахме преговори, екипът стана на ГЕРБ излезе и ни изненада, когато представи списък с министри, който не сме одобрявали, както и споразумение. Трябва да се върнем отново на масата на преговорите и да довършим да има отново България правителство“, подчерта Денков, цитиран от БГНЕС.

 

ПП-ДБ чакат от ГЕРБ план за излизане от кризата

В официалната позиция на ПП-ДБ се посочва, че изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера.

„Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа“, посочват от коалицията и добавят:

„Мандатите се реализират като национални, което означава – общи; Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера; Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.“

Ето какво още гласи позицията на коалицията:

„Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход.“