Свят

Бежанци от Хаити губят надежда, че ще се завърнат в родината си

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Когато през 2019 г. Вивиан Пети Фрер бяга от родината си Хаити в Бразилия, а после в Мексико, където отваря ресторант, тя вярва, че някога ще се върне у дома. Тази надежда обаче е изчезнала наскоро. В условията на гангстерско насилие, обхванало Хаити, много от напусналите карибската държава се чувстват безпомощни, когато се обаждат на ужасени членове на семейството си, които не могат да заминат, защото летищата са затворени, а прекосяването на Съединените щати по море е твърде рисковано.

"Когато предишното поколение мигрираше, те мислеха как да работят и да изкарат пари, за да се върнат в Хаити. Но сега не го правят. Трудно е да се каже, но това е като бягство от смъртта.

Вивиан Пети Фрер, организатор на общността в Haitian Bridge Alliance

Ескалиращите размирици намират отзвук сред милионите хора, напуснали Хаити в посока Бразилия, Чили, Мексико и Съединените щати. Тъй като надеждите им за завръщане у дома намаляват, предстои да се вземе решение как Вашингтон да реагира на сътресенията в страната, която отдавна е измъчвана от политическа нестабилност, широко разпространена бедност и природни бедствия. Хаитянският мостови алианс се свързва с имигрантите в Съединените щати и Канада и установява, че много от тях имат семейства, попаднали в капана на войната между бандите.

Представете си, че Хаити е в най-лошия си период, преди да можете да кажете, че всичко е наред, въпреки че знаех, че не е така. Имах вяра, че нещата ще се променят, но сега всички са загубили вяра. Аз съм изгубил вяра от декември насам. Не знам, но няма път назад заради бандите. Знам, че те също са маргинализирани хора, които са страдали, но се обърнаха срещу нас. Сякаш те страдат и си го изкарват на братята и сестрите си, а това не е нормално.

Вивиан Пети Фрер, организатор на общността в Haitian Bridge Alliance

Съединените щати са основната дестинация за мигрантите от Хаити и подходът на президента Джо Байдън към имиграцията за насърчаване на нови и разширени легални пътища, до голяма степен работи по предназначение с хаитяните. Това се случва въпреки критиките към безпрецедентното му използване на правомощията за "предсрочно освобождаване" за разрешаване на влизане по хуманитарни причини. Повече от 151 000 хаитяни са пристигнали на американските летища, след като са кандидатствали онлайн с финансов спонсор до февруари - възможност, която е достъпна и за кубинци, никарагуанци и венецуелци.