Икономика

До 19 август служебният кабинет трябва да реши приема ли офертата за 7 кораба с втечнен газ

От Euronews България Euronews България

"Току що приехме 3 много важни точки на заседанието на Министерския съвет". Това съобщи на брифинг премиерът в оставка Кирил Петков.

Първо, министерството на енергетиката направи предложение за 7 карго кораба с втечнен газ.

Условието е следващия месец служебното министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. На практика, от октомври до април ще имаме по един кораб с втечнен газ, обясни Петков.

Вчера е осигурено пристанище за първия кораб и това ще бъде в Гърция, за да може да се гарантира енергийната сигурност.

Договорът ще бъде подписан днес, но с възможност да бъде утвърден до 19 август, за да може ако се намери по-добра оферта от служебния кабинет да бъде сключена и да няма разход за държавата, подчерта Петков.

Цената на договорените доставки е с около 30 долара под цената на европейските пазари.

Доставчикът е САЩ, уточни енергийният министър в оставка Александър Николов. Цената е обвързана с индекса в Щатите, допълни той. Общата стойност на офертата за първите три карга е приблизително по-ниска с 30 долара, обясни министърът.

Беше приета и програмата за компенсиране на цената на тока за бизнеса с таван 250 лв. Така 630 000 крайни клиенти ще имат яснота за цената на тока за следващите месеци, посочи премиерът в оставка.

Гласувахме 150 милиона лева, за да продължи мярката за отсъпката 25 стотинки на литър за горивата, съобщи Петков.

Създадохме и работна група между агенция "Митници" и НАП за ограничаване на експорта на нефтени продукти с руски компонент към страни от ЕС и трети страни. Това, означава, че когато руският петрол се преработи от "Лукойл" ще може да се използва само на българския пазар, обясни Кирил Петков.

"Природният газ от енергиен ресурс се е превърнал в политически инструмент".

Тази информация получихме при разговор с доставчици, заяви енергийният министър.

В отговор на журналистически въпрос имало ли е среща с ръководството на "Булгаргаз" и какво е финансовото състояние на обществения доставчик на газ, Николов заяви, че отчетите са публични и се знае какво се случва и кои са платци.

Като обществен доставчик "Булгаргаз" трябва да задоволява нуждите на всичките си клиенти.

По думите на Николов, има вероятност за неплащане, което не означава, че конкретни потребители трябва да останат без услугите на доставчикът.

В разговорите не е имало нищо сензационно. Въпросът е как се случва балансът, така че "Булгаргаз" да продължи да изпълнява функциите си като обществен доставчик на приемлива цена за потребителите, уточни министърът.