Политика

Делян Добрев: „Булгаргаз“ е в технически фалит

От Euronews България Euronews България

Днес в 9 ч. в „Булгаргаз“ са били Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов на тайна среща. Доколкото разбрах причината е била, че мениджмънтът, изпълнителният директор и управителният съвет са обявили, че ще напускат, защото одиторите не им заверяват доклада.

Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ в студиото на Euronews PrimeTime.

„За 6 месеца успяха най-печелившото дружество в енергетиката да го съсипят до степен, до която законът казва, че трябва да се обяви в несъстоятелност или в противен случай изпълнителният директор и бордът му ще носят отговорност“, каза бившият енергиен министър и уточни, че от ръководството на дружеството са поискали увеличение на капитала от 200 на близо 800 млн. лв. заради претърпените загуби.

По думите му с исканото от „Булгаргаз“ увеличение на цената на природния газ за август с 54%, само за два месеца цената на синьото гориво се е покачила с над 100%.

Ние не получаваме газа директно от производители, а през посредници, които допълнително оскъпяват цената и това е видно – с повече от 100 млн. лв. на година.

Делян Добрев, ГЕРБ

Според бившия енергиенминистър първото, което трябва да се направи, е да се махнат посредниците и да се купува директно от производителя, който даде най-ниската цена.

„Не трябва да робуваме на геополитика, ние трябва да гледаме българския интерес“, подчерта той и предупреди, че освен работодателите, в тежка ситуация са и общините.

По думите на Добрев строителството на интерконектора с Гърция все още не е завършило.

Онзи кран, който въртяха Петков и Мицотакис, е бутафорен. Той беше сложен на сцената, за да си направят снимки. Обектът не е готов.

Делян Добрев, ГЕРБ

Добрев призна, че „Балкански поток“ е построен много по-бързо, отколкото гръцката връзка, но отдаде забавянето на интерконектора с Гърция на пътната фирма, която строяло по-бавно.

Бившият министър на енергетиката заяви, че от 20 дни се бори за въвеждане на таван на цените на дизела и петрола, но в парламента има мнозинство на „Лукойл“ и „Литаско“, което блокира решението.

Целия разговор вижте във видеото.