Европа

Европейският съвет одобри начало на преговорите с Босна и Херцеговина

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лидерите на ЕС се договориха да започнат преговори за членство с Босна и Херцеговина, въпреки че западнобалканската държава трябва да свърши още много работа преди те да стартират официално. Но политическото решение бе взето с мнозинство, след като по-рано ЕК препоръча този процес да започне. Председателят на Съвета Шарл Мишел поздрави ръководството на Босна и Херцеговина, но побърза да акцентира на необходимостта от реформи.

В заключенията от Съвета 27-те подчертаха, че Босна да продължи да предприема „всички подходящи стъпки, определени“ от Комисията, които включват икономически, съдебни и политически реформи, както и по-ефективни усилия за справяне с корупцията и прането на пари.

Най-накрая: ключов момент, който показва до каква степен Европейският съвет демонстрира единство и геополитическа амбиция. Решихме да започнем преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина. Това е важен крайъгълен камък. Призоваваме Комисията да изработи рамката за преговорите. Разбира се, има стъпки, през които трябва да се мине.

Шарл Мишел – председател на Европейския съвет 

Босна е раздирана от етнически разделения, десетилетия след войната от 1992-95 г., която фрагментира страната и остави над 100 000 жертви и милиони разселени хора.През 2022 г Босна получи статут на кандидат-член. За да се присъединят към ЕС, страните кандидатки трябва да преминат през дълъг процес, за да приведат своите закони и стандарти в съответствие с тези на блока и да покажат, че техните институции и икономики отговарят на демократичните норми.

Евролидерите също така призовават Съвета на ЕС бързо да одобри преговорните рамки за Украйна и Молдова, предложени от ЕК. Европейският съвет приветства напредъка на двете страни по реформите, свързани с присъединяването към ЕС.