Общество

Преди новия сезон: Ще поскъпнат ли хотелите и услугите в морските курорти?

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Първи туристи за великденските празници вече се очакват по родното Черноморие. Тази година подготовката за лятото ще стартира по-рано. В най-големия ни летен курорт, Слънчев бряг, започна обновяване на инфраструктурата, а по плажните ивици се работи за възстановяване от зимните бури.

В Слънчев бряг стартира освежаващи ремонти на инфраструктурата, подмяна на улично осветление и информационни табла. Тази година най-много резервации тук има от туристи от Полша, следвани от последвани от Молдова, Украйна, Румъния, Великобритания, Германия и част от скандинавските страни.

Първите туристи са от Полша с полет, който ще е на 31 март. Основно в Слънчев бряг края на април, началото на май и за великденските празници ще посрещнем гости от Румъния, Сърбия, България, също така и Англия. Имаме над 30% прираст по предварителни резервации от английски пазар.

Елена Андонова - хотелиер

Полетът от Полша на 31-ви март е и първият шенгенски полет до летище Бургас, в който обаче идват не групи а няколко двойки с пакетни резервации на база олинклузив. Влизането във въздушен Шенген ще доведе още туристи считат в бранша. но отчитат и проблемите, които се повтарят и тази година.

За Великден вече има резервирани къщи за гости в селските райони предимно от български семейства от вътрешността на България, но този тип туризъм продължава да стои неразвит у нас.

Имаме страшно много конкуренция по отношение на спа и балнеология и в същото време нашата страна не използва климатичните курорти с характерните техни климато-лечебни свойства на въздуха.

Валентин Атанасов - асоциация „Рафаел -инфо, култура и туризъм“ 

Подготовката на плажните ивици за лято 2024-та стартира до седмици, заради повечето щети от зимния сезон. Вече е в ход и търсенето на персонал.

Лято 2024-та обаче ще бъде малко по-скъпо от отминалия сезон. Макар на места чадър и шезлонг да останат по 10 лева, голяма част от концесионери ще вдигнат цените заради инфлацията.

Знаете, че повишиха и минималната заплата, от там се повишиха и осигуровките на работещите, както и техните възнаграждения. Най-големият разход на един плаж е обезопасяването.

Николай Димитров - концесионер на плаж

Поскъпване се очаква и при туроператори и хотелиери, както и наемите на крайбрежни заведения.