Политика

Денков: Въздушният и морският Шенген е срещу бърза обработка на молби за убежище

От Euronews България Euronews България

При преговорите за приемане на страната ни в Шенген по въздух и вода българското правителство не е поемало никакво друго задължение, освен да реагира достатъчно бързо, както се изисква от Дъблинското споразумение, по отношение на скоростта за обработване на молбите за убежище. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Николай Денков в отговор на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Денков отново опроверга опасенията, че страната ще бъде наводнена от мигранти, предаде БНР.

"Не са обсъждани никакви бройки и така, както досега е работило Дъблинското споразумение, така ще продължи да работи и докато не бъде приета неговата следващата промяна. Всичко друго са само опити за внушение, за да бъдат уплашени хората. А между другото, тези промени в Дъблинския регламент ще помогнат на българската държава да не бъде застрашена да бъде наводнена, както казвате вие, от бежанци, точно защото в новия регламент бежанците трябва да бъдат разпределяни справедливо с другите държави", коментира премиерът.

Според Костадинов обаче тъкмо поетият ангажимент за стриктно прилагане на Дъблинския регламент крие опасност за националната сигурност.