Политика

Денков: Имаме пълен Шенген, остава само датата за сухопътните граници

От Euronews България Euronews България

Ние имаме пълен Шенген, това трябва да бъде пределно ясно. Това заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков след водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Той подчерта, че това гласи решението на Европейската комисия и остава само да се подсигури дата, с която да влезем и по сухопътните граници, предаде БТА.

„Ако някой се съмнява, да погледне съобщението от председателя на Европейската комисия – то започна точно с това, че е пълноправен Шенген“, посочи Денков. Попитан има ли допълнителна уговорка за приемане на бежанци от Австрия, той отговори, че всичко договорено е публично известно и е качено на сайта на Европейската комисия. „Няма нищо скрито-покрито. Няма никакви бройки“, коментира той.

По повод критиките на президента Румен Радев към управлението, министър-председателят каза: „Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство. Всички тези внушения нямат никаква основа спрямо Конституцията на България“. По думите му това са внушения, за да бъдат плашени хората, че нещо лошо са случва, а всъщност нищо лошо не се случва.