Европа

Дипломат: Не трябва да бойкотираме австрийския бизнес заради Шенген, а да се съюзим с него

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Няма такова нещо като частичен Шенген. Има членство в Шенгенското пространство, което България и Румъния постигат на 31 март, тоест от страни със статут на кандидати за членство в Шенген, те вече са страни членки.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Ще започнем да участваме във всички заседания на страните членки на Шенгенското пространство, ще можем да вземаме общи решения и да гласуваме за политики за развитието на Шенген, да гласуваме за приемането на нови членове.

Милен Керемедчиев, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи

„България и Румъния влязоха в Шенген с етап 1, който се отнася до въздушните и морски граници“, допълни Керемедчиев.

Той посочи, че Австрия се присъединява по същия начин към Шенген, като разликата е че тогава е имало много ясна дата за падането на контрола по сухопътните граници.

Вече имаме възможност да продължим натиска към Австрия отвътре, да покажем, че сме готови за Шенген. Например можем да наложим вето за влизането на Кипър в Шенген, докато не се реши нашият проблем със сухопътните граници.

Милен Керемедчиев, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи

Трябва да стимулираме австрийския бизнес да усилва натиска върху правителството на Австрия, която е вторият най-голям инвеститор в България с 4.6 млрд. евро. Да гониш най-големия инвеститор в страната си е, меко казано, глупаво“, коментира дипломатът.

„От друга страна, вместо да се съюзим с австрийския бизнес, който има еднакви интереси с нас – да облекчи възможно най-бързо преминаването по сухопътните граници, ние се конфронтираме с него и не търсим съюзници, а създаваме нови врагове. За мен това не е правилното решение“, каза още той.

 

Целия разговор вижте във видеото.