Свят

Експлоатацията на хора генерира 218 млрд. евро незаконни печалби през 2021 г.

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Незаконните печалби от принудителен труд са достигнали рекордни нива в световен мащаб според ООН. Доклад на Международната организация на труда показва, че този вид експлоатация на хора генерира 218 млрд. евро годишно - увеличение с близо 40% за едно десетилетие.

Оценките, публикувани през 2022 г., бяха мрачни - 28 млн. души са били подложени на принудителен труд, от тях 12 млн. са жени и момичета, а повече от 3 млн. са деца. Сега научаваме, че това си остава печеливш бизнес.

Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия

„Това е еквивалентно на брутния вътрешен продукт на държави като Латвия и Хърватия. Дори надхвърля приходите на компании като Microsoft или Samsung. Но зад тези главозамайващи стойности, се крие човешка болка. Мнозина попадат в капана на принудителния труд. Подложени са на различни форми на принуда и вършат неща против волята си“, посочва Мануела Томей от Международната организация на труда към ООН.

Само между 2016 г. и 2021 г. броят на хората, принудени да извършват труд против волята си, се е увеличил с 2,7 млн. Най-големи печалби от принудителен труд са регистрирани в Европа и Централна Азия. В доклада се подчертава спешната нужда от инвестиции за разрешаването на проблема.