Свят

ООН: Пандемията може да е прикрила мащабите в трафика на хора

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

От ООН изразиха тревога, че пандемията може да е помогнала да се прикрият мащабите на трафика на хора. Регистрираните случаи са намалели значително по време на пандемията. Но според експерти може да се окаже, че престъпления като трафик на хора, проституция и принудителен труд просто са добре прикрити, за да се избегне наказателно преследване.

 

Имаше взрив на онлайн сексуалната експлоатация, а правосъдните и полицейски системи на редица държави на практика спряха да работят по време на пандемията - трябваше да пренасочат ресурси за други цели, за да поддържат общественото здраве.

Илиас Чацис, директор на отдел "Трафик на хора", ООН

През 2020 г. са разкрити 11% по-малко случаи на трафик на хора в световен мащаб в сравнение с предходната година. 

Разликите между богатите и бедните региони са осезаеми. Докато броят им е намалял наполовина в Източна Азия и Северна Африка, той се е увеличил в Европа и Северна Америка - където според ООН има повече разследващи и ресурси.

От ООН са загрижени, че намаляването на броя на разкритите случаи за първи път от 20 години насам може да се превърне в норма. Казват, че това не означава, че престъпления няма, а че е все по-трудно да се разкрият. По време на пандемията трафикантите се възползваха от кризата, за да разширят незабелязано престъпните си структури.

 

Ако искаме някога да имаме реални шансове за изкореняване на това престъпление, трябва да мислим по различен начин.

Илиас Чацис, директор на отдел "Трафик на хора", ООН

Като се има предвид, че престъплението все по-често се извършва чрез интернет, разследващите трябва да предприемат повече действия и онлайн. С надеждата, че в бъдеще по-малкото регистрирани случаи ще означават и по-малко реални случаи. 

Йоханес Плешбергер, Euronews, Виена.