Политика

Какво доведе до провал на властта? Разговор с Мира Радева и Стойчо Стойчев

От Euronews България Euronews България

Една от причините за провала на правителството е прекалена самоувереност и самочувствие, че тези хора са компетентни в нещо, с което се захващат за първи път.

Това коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ социологът Мира Радева и политологът Стойчо Стойчев.

„Както започнаха, така и завършиха – с парламентарни гафове“, смята Радева.

Според нея управляващите са се опитвали в последния месец да подготвят терена за избори и "да позаметат част от гафовете на властта, включително ситуацията с КЕВР."

„На хората този разговор им е омръзнал, защото той не показва истината за случващото се в страната“, коментира социологът обвиненията на „Продължаваме промяната" спрямо ГЕРБ и ДПС, че са саботирали управлението.

По думите ѝ нямаме обективните условия да произведем едно ефективно управление.

Тя изрази мнението, че по-възрастното поколение трябва обективно да излезе в пенсия, но насреща има „хора, които сякаш живеят в „Междузвездни войни“.

В едно общество, където над 50% от хората ти казват, че ако могат да дадат или вземат подкуп, ще го направят, откъде да ги намерим тия некорумпирани хора?

Мира Радева, социолог

Според политолога Стойчо Стойчев ключово за изхода на предстоящите предсрочни избори ще бъде избирателната активност.

„Ако се върне до нивата на 3-3.5 млн. гласували ще олекна малко „Промяната“ и ДБ, които са в електоралните граници на 350 хиляди гласа“, прогнозира той и посочи, че освен БСП другите формации нямат сериозни притеснения относно машинния вот.

Политологът е на мнение, че и следващия парламент разделителната линия ще бъде фомиране на коалиция с или без ГЕРБ.

Много трудно ще се формира евроатлантическо мнозинство, защото това означава загърбване на много междуличностни дрязги, които са винаги решаващи в българската политика.

Стойчо Стойчев, политолог

Според него за ИТН би бил по-добър вариант ако на следващите избори се явят в коалиция, например с ВМРО, отколкото самостоятелно.

„За пореден път отиваме на избори без яснота за броя на реалните избиратели“, коментира Мира Радев и призова за въвеждането на активна регистрация.

Целия разговор вижте във видеото.