Политика

БСП върна мандата на президента - какво предстои

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

БСП върна неизпълнения трети мандат на президента Румен Радев, с което сложният политическия пъзел отново премина в ръцете на държавния глава.

Какво предстои?

Предполага се, че най-вероятно още в първите дни на следващата седмица президентът Румен Радев ще разпусне парламента. Той има два месеца или 57 дни по закон да подготви предсрочните парламентарни избори.

Преди това обаче, трябва да представи състав на назначения от него служебен кабинет.

Едно от най-спряганите имена в публичносто пространство за служебен премиер е това на Гълъб Донев, бивш министър на труда и социалната политика в две поредни служебни правителства.

Все още няма отговор и на въпроса дали от левицата ще бъдат съгласни някои от депутатите да станат част от предстоящия служебен кабинет, след като името на Крум Зарков се завъртя в публичното пространство като евентуален служебен министър.

Третият мандат беше последен опит да бъде съставено правителство в рамките на това Народно събрание. Преди ден БСП входира в деловодството на парламента управленска програма за 6 месеца със 79 законопроекта. Социалистите заявиха, че ако тя бъде приета от депутатите, ще представят изпълнен третия мандат с кандидат за министър-председател Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Вчера обаче, НС отхвърли разглеждането на програмата по предложение на опозицията и по този начин се стигна до нереализирането на третия мандат и отиването на поредни предсрочни парламентарни избори.