Свят

Путин поздрави руснаците за годишнината от анексирането на Крим

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Русия Владимир Путин приветства "връщането" на Крим към Русия по време на концерт, посветен на 10-годишнината от незаконното анексиране на територията от Украйна. Той се обърна към хиляди хора на Червения площад в Москва ден след като обяви изборна победа. Вотът беше осъден от западните правителства като фалшив. Черноморският полуостров Крим беше анексиран от Москва през 2014 г. - осем години преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и завземането на нейните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Путин обяви също така, че ще бъде изградена нова железопътна линия от руския град Ростов на Дон до Крим през окупираната Украйна, която ще служи като алтернатива на Керченския мост. 

Така ще продължим напред - заедно, ръка за ръка. И точно това ни прави наистина по-силни - не на думи, а на дела. И всичко това се случва благодарение на вас, гражданите на Русия.

Владимир Путин, президент на Русия

Миналата седмица Путин заяви, че Русия е готова да използва ядрено оръжие, ако суверенитетът или независимостта ѝ бъдат застрашени. От своя страна по време на Съвета за сигурност на ООН генералният секретар на организацията Антонио Гутериш призова за разоръжаване на ядрените оръжия. Той предупреди, че светът не би могъл да преживее "продължение на Опенхаймер".

Часовникът на Страшния съд тиктака достатъчно силно, за да го чуят всички. От учените и групите на гражданското общество, които призовават за прекратяване на ядрената лудост. Държавите наливат ресурси в смъртоносни нови ядрени технологии и разпространяват заплахата в нови области. А някои изявления повдигат перспективата за отприщване на ядрен ад - заплахи, които всички трябва да осъдим с яснота и сила. Човечеството не може да преживее продължение на Опенхаймер.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Руският лидер неведнъж е говорил за готовността си да използва ядрени оръжия, откакто на 24 февруари 2022 г. започна пълномащабна инвазия в Украйна. Последната подобна заплаха дойде в обръщението му за състоянието на държавата миналия месец, когато предупреди Запада, че задълбочаването на участието му в бойните действия в Украйна ще доведе до риск от ядрена война.