Политика

Николай Денков: Представеният ни от ГЕРБ-СДС състав на Министерски съвет за нас е неприемлив (Обновена)

От Euronews България Euronews България

„Дошли сме заедно, защото бяхме помолени от колегите от ПП-ДБ за още малко време. Имаме нужда в максимално кратки срокове, силно се надявам да успеем в следващите 24 часа да го покажем -да финализираме преговорите. Споразумението и Министерски съвет вървят в пакет, за нас е важно всичко да бъде изговорено и много ясно да излезем с позиция, която казва, че ние сме заедно, защото имаме тези принципи“, каза Мария Габриел след срещата с президента Румен Радев.

Тя обясни, че между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма различие по отношение на приоритетите за страната. Те са свързани с реформите на съдебната система, на борбата с корупцията, посочи още Габриел.

Преговорите ще продължат още този следобед, посочи още Мария Габриел.

Според Николай Денков текстът на споразумението е достатъчно ясен и конкретен, и трябва да се върви в пакет – споразумението и състава на Министерски съвет.

 

Съставът, който ни беше представен тази сутрин ние видяхме за първи път и в този вид за нас той е неприемлив, предстоят още допълнителни разговори по състава.

Николай Денков

Преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Заявяваме категорично, че утре, 19.03.2024 г., преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър – председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение“, посочва се в разпространената до медиите информация.

По-рано президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на ново правителство в рамките на сегашния парламент. Папката отиде при ГЕРБ-СДС като първа политическа сила. Получи я вицепремиер и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, която е и евентуален премиер в бъдещ кабинет. С нея обаче на връчването на мандата дойдоха освен преговорния екип на ГЕРБ-СДС, и Николай Денков и Кирил Петков. 

"Поемам мандата от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС с чувство за отговорност за това, че България има нужда от стабилност, която се гради на ясни принципи", каза мария Габриел. 

Срокът за сформиране на правителство е седем дни, напомни президентът.

Часове преди връчването на мандата, ГЕРБ поставиха ултиматум - ако до обяд преговорните екипи не постигнат споразумение, ще върнат празен мандат. А ПП - ДБ ги призоваха - да подпишат договорения документ и да продължат управлението заедно. Въпреки искрите обаче, управляващите успяха да постигнат съгласие и изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумение с ПП-ДБ. Условието за това е да бъде подписано и Приложение 1 към него със състав на кабинета "Габриел": 

Състав на кабинета "Габриел":

Мария Габриел - премиер и министър на външните работи;

Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси;

Асен Василев - министър на финансите;

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков - министър и регионалното развитие и благоустройството;

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика;

Христо Гаджев - министър на отбраната;

Атанас Славов - министър на правосъдието;

Красимир Вълчев - министър на образованието;

Катя Панева - министър на здравеопазването;

Кръстьо Кръстев - министър на културата;

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите;

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;

Росен Желязков - министър на иновациите;

Жечо Станков - министър на енергетиката;

Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията;

Георги Гвоздейков – министър на транспорта;

Александър Йоловски – министър на електронното управление;

Зарица Динкова – министър на туризма;

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта;