Общество

Геодинамиката на Балканите: Очаква ли се опасна сеизмична активност в региона?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Обширна мрежа от сеизмични станции изучава геоложката структура и сеизмичната активност в региона на адриатическата плоча и балканския полуостров. Инициативата, която обединява над 200 институции от над 30 държави от Европа, се нарича Адриа Арей.

Според гл. ас. Гергана Георгиева на този етап най-важното за учените е да събират данни, а сеизмичните станции трябва да бъдат премахнати през 2026 г., когато ще станат ясни и резултатите.

Прогнозирането на земетресения обаче остава стремеж за по-далечното бъдеще, каза още тя.

Доц. Лилия Димитрова от БАН обясни, че по инициативата в България са инсталирани 25 сеизмични станции, а с вече функциониращите у нас броят им става 67.

Те са покрили цялата страна в една много гъста мрежа и ние непрекъснато събираме данни. В момента тези станции ни помагат за по-прецизно определяне на нашите земетресения, а в бъдеще, когато имаме достатъчно голямо количество данни, ще можем да изследваме и земната кора под България, така че да знаем какви структури има и как нашите огнища реагират.

доц. Лилия Димитрова, БАН

България се намира в края на Средиземноморската сеизмична зона, която е втората по интензивност след тихоокеанската, обясни още гл. ас. Гергана Георгиева.

Учените обясниха, че това, което спира възможността за предвиждане на земетресения, е липсата на данни. Сеизмологията е сравнително млада наука, трябват наблюдения и изследване, за да бъдат възможни подобни прогнози, казаха още те.

Целия разговор вижте във видеото.