Свят

Турците отбелязват една година от смъртоносното земетресение

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Скърбящи жители на Антакия, столица на южната турска провинция Хатай, се събраха, за да отбележат една година от опустошителното земетресение, което уби десетки хиляди хора и остави милиони без дом. Правителството организира редица възпоменателни събития за „бедствието на века“, но много хора са разочаровани от него. Обвиняват го в бездействие.

 

Мина цяла година, а ние все още сме на улицата. Нямаме нищо. Нищо не е направено. И настояваме някой да направи нещо. Платили сме достатъчно такси. Но нито една от загубите ни не бе овъзмездена.

Севла Яван – оцеляла от земетресението в Антакия 

В Антакия гневното множество влезе в сблъсъци с органите на реда. Хората скандираха срещу кмета Лютфи Саваш и поискаха оставката му. Сред мъглата, стелеща се над река Оронт, се чуха скандирания „Чува ли ме някой?“ и „Няма да забравим, няма да простим“.


Някои бяха погребани като мъченици, а други бяха погребани живи. Хората тук бяха изоставени. Смятахме правителството за „баща“, но то не се погрижи за нас. Все още се чувстваме изоставени, скърбим, не можем да забравим. Скръбта ни е неописуема.

Мустафа Бахадърлъ – оцелял от земетресението в Антакия 

След минута мълчание в 4:17 сутринта – времето на трагедията – хората хвърлиха цветя в река Оронт в знак на почит, докато местен оркестър свиреше песен за жертвите.

Провинция Хатай, който се намира между Средиземно море и границата със Сирия, беше най-силно засегната от силния трус с магнитуд 7.8.

Заедно с жертвите в Сирия, общият брой на смъртните случаи е над 59 000.

В град Адъяман имаше мълчаливо шествие, а президентът Ердоган отиде в Кахраманмараш, където бе епицентърът на земетресението, за да провери възстановяването на града и раздаването на жилища на хиляди хора, останали без дом.