Свят

Разселени палестински семейства празнуват Рамазан в Ливан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В изоставен хотел в южната част на Ливан около 60 разселени семейства празнуват ислямския свещен месец Рамазан далеч от домовете си. Хотел "Монтана" в град Марвание, изоставен от 2005 г., се е превърнал в подслон за хора, разселени от боевете между ливанската войнствена групировка Хизбула и Израел.

 

През месец Рамадан, месецът на доброто и милосърдието, ние станахме като едно голямо семейство в този район и за щастие нещата вървят добре. Живеем, но страданието ни е голямо, защото сме далеч от родния си град, семейството и братята и сестрите си. Молим се за мир.

Мохамед Исса, разселен човек от Айтару

Приюти като хотел "Монтана" са се превърнали в последно средство за тези, които нямат други възможности. Сред тях е и Мерват Реслан от граничното село Одайсех. Тя е пристигнала преди три месеца със съпруга си и двете си деца. Съпругът ѝ е останал без работа още преди конфликта заради травма на гърба и семейството не е имало средства да отиде другаде. 

 

Къщата ми беше повредена, страхувах се за децата си и за себе си. Сега не се притесняваме за настаняването и за щастие сме щастливи, че всичко ни е осигурено. Но не сме в собствените си домове, за да правим както си искаме.

Мерват Раслан, разселена жена от Одайсех

Повече от 90 000 души са били разселени в Южен Ливан от продължаващите почти всеки ден сблъсъци, които се случват след началото на войната на Израел с Хамас. При израелските удари в страната са загинали повече от 300 души, повечето от които бойци на Хизбула и съюзнически групи, но сред тях има и най-малко 40 цивилни, докато при изстрелите на Хизбула в Израел са загинали най-малко осем цивилни и 11 войници. Десетки хиляди души са били разселени и в Северен Израел.