Общество

Погребаха патриарх Неофит до екзарх Йосиф в храм "Света Неделя" (Обновена)

От Euronews България Euronews България

С държавни почести и църковен ритуал българският патриарх Неофит бе погребан днес следобед пред митрополитския храм „Света Неделя“ в непосредствена близост до гроба на българския Екзарх Йосиф I. 

Ковчегът с тялото на патриарха беше пренесен на ръце от гвардейците. Това стана под звуците на траурен марш и камбанен звън.

Преди да бъде погребан митрополитите се помолиха за упокой на неговата душа. Те изпълниха „Вечная памят!“ След това беше изпълнен националният химн. Ковчегът на патриах Неофит беше положен в гроба.

Площадът около „Света Неделя“ бе изпълнен от стотици миряни, част от тях дойдоха заедно с литийното шествие, с което тялото на патриарха беше пренесено от храм-паметника „Свети Александър Невски“, а други дойдоха направо там.

Преди това в 9:30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена заупокойна света литургия.

В катедралата в петък поклонението пред патриарха продължи близо 13 часа, като се извиха дълги опашки от миряни, които искаха да отдадат последна почит пред него. 

Днес по обед беше и опелото, което беше водено от Вселенския патриарх Вартоломей, заедно с представителите на поместните православни църкви и архиереите на БПЦ, а след това тленните останки бяха пренесени с литийно шествие до храма "Св. Неделя". 

От 8 часа бяха отворени и пропускателните пунктове за граждани. Те ще могат да влязат от два пункта - на улиците "11 август" и "15 ноември". Хората ще бъдат пропускани след проверка за сигурност.

В 13:15 часа започна литийното шествие, което съпровожда патриарх Неофит в последния му път. Освен духовници, много хора са дошли да го изпратят. 

Траурен звън прозвуча от камбанарията на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тленните останки на патриарха ще бъдат пренесени с лафет от времето на цар Борис Трети - именно с него царят е бил изпратен в последния си земен път.

За разлика от 1943 г., когато лафетът е бил теглен от коне, днес това прави военна машина.

Руският патриарх не е поканен

"Всички скърбим, това е голяма загуба". Това заяви посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова, която пристигна в храм-паметника „Свети Александър Невски“, за да отдаде почит на покойния българския патриарх Неофит, предаде БГНЕС.

„Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ“, заяви посланик Митрофанова.

Тя посочи, че патриархът на Русия и цяла Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Патриарх Неофит. „Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и там има общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха – митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук“, съобщи Митрофанова.

Руският посланик определи като огромна провокация присъствието на украинския духовен лидер Епифайни. „Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската", посочи тя.

Vartolomei BGNES Вселенският патриарх Вартоломей; Снимка: БГНЕС

"Нищо притеснително"

"Няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото. Той ще присъства молитвено, но няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква", заяви по-късно пред БНТ Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

"Българската православна църква мъдро изчаква да види по-старшите сестри църкви, защото в православната има един йерархичен ред. Отделно БПЦ винаги, погледнато назад, е взимала мъдри решения по въпроси, които касаят общия живот на православните църкви", посочи митрополит Антоний.